sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Viimeinen kippis kuningattarelle!

Olisiko ollut itse B?
Olin käynyt Amsterdamissa vain kahdesti ennen tänne muuttoa. Molemmat visiitit sijoittuivat ajallisesti Queens Dayn (Koninginnedag) ympärille. Kaikille vappuörveltämistä vihaaville tiedoksi, että Amsterdamiin ei ainakaan kannata tehdä pakoretkeä. Täällä bileet ovat päivää aikaisemmin, mutta sitäkin isommat ja äänekkäämmät. Vaikke meille oltiin etukäteen kerrottu mitä on luvassa silti hieman yllätyimme. Suurinta ihmetystä herätti se, että vaikka koko kaupunki on todella tupaten täynnä juhlivaa väkeä pysyi fiilis hyvänä ja positiivisena. Varmasti jossain myös rähistiin, mutta sellaista en ole kumpanakaan Queens Dayna nähnyt. Astetta fiksumpaa oli porukka siinäkin suhteessa, että illalla kahdeksan-yhdeksän maissa bileet vain loppuvat ja juhlinnasta väsynyt zombilauma laahusti kohti kotia. 
Partyboat-meininkiä vuodelta 2011
Tänä vuonna on vuorossa varmasti varsinaiset megabakkanaalit, sillä nyt vietetään viimeistä kunigattaren päivää. Kuningatar Beatrixin syntymäpäivä on oikeasti 31. tammikuuta, mutta hän päätti säilyttää varsinaisen juhlapäivän vieton äitinsä ja edeltäjänsä kuningatar Julianan syntymäpäivän kohdalla eli 30. huhtikuuta. Aika frysishän siinä olisi tullut, jos juhlat olisi tammikuun lopussa pidetty. Kuningatar Beatrix jättäytyy ns. eläkkeelle ja hänen poikansa prinssi Willem-Alexander kruunataan kuninkaaksi ja vuodesta 2014 lähtien vietetäänkin sitten Kuninkaan päivää (Koningsdag). Varsin historiallista, onhan tuota Queens Dayta vietetty vuodesta 1885. Tai tarkalleen ottaen vuosina 1885-1889 juhlittiin Prinsessapäivää prinsessa Wilhelminan eli Beatrixin mummin kunniaksi ja vasta vuodesta 1890 päivästä tuli Queen Day, kun Wilhelmina kruunattiin.
 
Osuuko?
Juhlat alkavat jo Queen’s Dayn aattona 29.4. ja juhlia voi ihan vaikka aamuun asti. Jos näin käy voi varsinaisen juhlapäivän vieton aloittaa kiertelemällä tienvarsikirppiksillä, joista parhaat palat varmasti ostetaankin pois jo heti varhain. Aamupäivällä kanaalit täyttyvät laivoista jotka ovat tungettu täyteen bilettäjiä ja kadut taasen täyttyvät laivoja tuijottavista ihmisistä. Asukkaat pitävät talojensa edessä kotikirpputoreja ja järjestävät kilpailuja joihin voi osallistua pikkurahalla. Tuossa yläkuvassa onkin menossa varsin hauska "lyö putkesta tulevaa omenaa vasaralla"-kilpailu.

  Päivää ei kannata kovasti etukäteen suunnitella. Kadut ja kanaalinvarret ovat sen verran ruuhkaisia, että et välttämättä edes pääse minne alunperin aioit, joten kannattaa keskittyä vain kaupungilla ja ruuhkan seassa vaelteluun. Vastaan tulee joka tapauksessa yhtä sun toista jännittävää.
Kaupungilla voi todellakin nähdä yhtä sun toista juhlijaa ja se onkin päivässä parasta. Jää sitä sitten johonkin istumaan tai kiertelee koko ajan ympäriinsä riittää katsomista ja ihmettelemistä varmasti. Ihmettelyn lisäksi löytyy kanaalinvarrelta paljon pisteitä joista voi ostaa joko juomaa tai ruokaa. Kannattaa tosin varata käteistä mukaan.
Tämä herra sain ainakin minun kirjoissani Vuoden biletyyli 2011 -palkinnon
 Toinen hyvä vaihtoehto on suunnistaa jonkin tutun luo, joka asuu kanaalinvarrella. Sinne vain ikkunan ääreen bileet pystyyn ja ohiajavia laivoja tsiigailemaan. Juurikin tämä taitaa olla meidän suunnitelma ainakin iltapäivästä. Onhan se aika hauskaa, että viime vuonna kateellisena ihailimme kanaalinvarrella sijaitsevia asuntoja ja nyt meillä on sellainen.

 Kanaalilla kulkevat laivat ovat kyllä ehdottomasti Queens Dayn parasta antia. Välillä ne tosin näyttävät aika hasardeilta, kun jengiä on enemmän kuin laivaan mahtuisi ja tekno pauhaa ja juhlaväki pomppii jytkeen tahdissa. Tässä yllä on tosin hieman rauhallisempi meno. Ettei olisi ihan tuleva kuningas ja hovinsa.
Ostimme vuonna 2011 nämä upeat rintamerkit pikkutytöiltä
 Tämä ylläoleva rintamerkki oli niin hellyttävä kuten olivat niitä kaupanneet alta kymmenvuotiaat pikkutytötkin, että oli vain pakko ostaa. Se taisi kuitenkin mennä tässä jossain vaiheessa hukkaan, että täytyy nyt vain toivoa, että jostain saisi tänä vuonna uuden.
Astetta kuulimpi kuoro
Niin ja oranssi on todellakin ainoa oikea väri. Monet kaupat myyvät punaisia vaatteita oransseina joten täytyy olla varovainen. Tämän vuoden Queens Day -look onkin vielä hankkimatta joten täytyy huomenna lähteä vihdoin etsimään päällensä jotain porkkanaista ja tottakai myös sitä kuohuvaa, jotta voidaan tiistaina nostaa malja Beatrixille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti