maanantai 27. toukokuuta 2013

Jäätelökesä 2013

 
 Huomasin viime viikolla sattumalta Prinsengrachtin varrelle erään talon alakertaan ilmestyneen jäätelökioskin. Sinä päivänä olin jo ehtinyt ostaa jätskiä kaupasta, mutta paikka jäi mieleen. Eilen sitten päätin, että paikkaan täytyy tutustua tarkemmin. IJscuypje on kiskan nimi ja se sijaitsee tarkalleen ottaen Prinsengracht 292:ssa. Valikoima oli todella laaja ja kaikki maut näyttivät herkullisilta. Jäätelöt oli eritelty kermajäätelöihin ja sorbetteihin. Valitsin omaan kuppiini pistaasia ja kookosta. Vesa otti banaania ja suklaata. Ja voi juku mitä jäätelöä. Kookos oli parasta kookosjädeä mitä olen koskaan maistanut, ja samaa täytyy varmaan sanoa myös pistaasista, sillä makuun oli saatu jopa se pistaasin paahdetun kuoren maku. Taisin pulittaa tästä kombosta hieman alta 3 euron, joten varsin kohtuuhintaista herkkua.



Hauskin oli kuitenkin se hetki, kun tajusimme, että IJscuypjen tilalla on talvella ollut Stamppotje-niminen takeaway. Stamppot on siis täällä kovin suosittu kotiruoka, joka tarkoittaa perunamuhennosta,  jossa keitettyjen ja kevyesti muussattujen perunoiden sekaan laitetaan vihanneksia esim sipulia, porkkanaa tai lehtikaalia. Stamppot tarjoillaan monesti makkaran tai jonkin muun lihan kanssa. Mikä mahtava konsepti. Perunamuhennosta talvella ja jäätelöä kesällä! Kukaan ei varmasti kaipaa kuumana kesäpäivänä stamppottia, eikä talvella jäätelöä, ainakaan siinä määrin että se olisi bisnesmielessä kannattavaa, joten yhdistämällä nämä kaksi herkkua riittää asiakkaita ympärin vuoden.


Suomessa tuollaisia kahden tuotteen ruokamestoja ei taida olla. Olisikohan se edes mahdollista? Kyllä siitä joku lupataho varmasti suivaantuisi. Olisihan se kansalaisillle hirveän sekavaa, että talvella vaikka karjalanpaistia ja kesällä jädeä. Että miten niin ei saa kesällä karjalanpaistia? Etenkin kun nuo kaksi tuotetta tehdään ihan eri lämpötiloissa. Tai voi olla, että hieman tässä liioittelen, mutta kun ottaa huomioon sen, miten hankalaa, vaikka Helsinkiin on ollut avata muita pieniä ravitsemusliikkeitä, etenkin sellaisia joissa on pyörät alla, en voi kuin epäillä että karjalanpaisti-jäätelökiskakin jonkinlaisiin ongelmiin joutuisi. 



Jäätelökesä 2013 on nyt kuitenkin virallisesti avattu ja uusi lempipaikka löytynyt. Haastavinta tässä varmasti tulee olemaan se, että kovasti tekisi mieli maistella niitä kaikkia pariakymmentä makua, ja kuitenkin samalla myös erityisesti tuota ihanaa kookosjäätelöä. Aavistan, että kesä on täynnä harvinaisen makeita pulmatilanteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti