perjantai 31. toukokuuta 2013

Lounas REM Eilandilla


Innostus taitaa aika hyvin näkyä kasvoilta

Kävimme tänään lounaalla varsin jännässä paikassa nimeltä REM Eiland. Tämä öljynporauslauttaa muistuttava rakennus oli alun perin piraattitelevisio- ja radiokanavan lähetysasema, joka perustettiin, koska 60-luvun alkupuolella Alankomaissa näkyi vain yksi televisiokanava, eikä hallitus hyväksynyt kaupallisia kanavaa, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi laajemman ohjelmiston esittämiselle jäi lähettää ohjelmia mereltä käsin.

REM Eilandia tosin edelsi Veronica-niminen radiokanava, joka lähetti ohjelmaa laivasta käsin.


Vesa siinä ihastelee upeaa rakennusta

Ensimmäisellä viikolla REM Eilandiin perustetulla TV North Sealla oli 650 000 katsojaa. Kanavan ohjelmistossa oli mm. seuraavat 60-luvun hittisarjat; Zorro, Invisible Man ja Pyhimys. Hallitus ei tosin innostunut kanavasta ja vasta elokuussa 1964 alkanut toiminta päättyi jo saman vuoden joulukuussa jolloin radio- ja tv-kanava otettiin pois linjoilta. 

Ravintolaan pääsee joko hissillä tai hyvin tuulisia portaita pitkin
REM tulee sanoista Reclame Exploitatie Maatschappij eli Mainonnan hyväksikäyttöbisnes. Radio- ja televisiotoiminnan jälkeen REM Eiland oli hallituksen käytössä ja siellä mitattiin meren korkeutta ja veden suolapitoisuutta.


REM Eiland tuotiin takaisin rantaan vuonna 2006 ja ravintolana se aukaistiin 2011. Se sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Amsterdamin keskustasta. Päätimme jo tuossa alkuviikosta, että jos sää vain sallii niin menemme tänne lounaalle perjantaina ja kaunis ja lämmin päivähän tästä onneksi tuli.

Caesar-salaatti oli simppeli mutta hyvä
     
Lounaslistalla oli hyvän näköisiä merenherkkuja, mutta me päädyimme hampurilaisateriaan ja Caesar-salaattiin. Kumpikaan annos ei varsinaisesti räjäyttänyt tajuntaa, mutta oli hyvää. Vaikka täällä Amsterdamissa on tuo palvelu ravintoloissa ollut keskimäärin varsin hyvää niin täytyy kyllä mainita siitä, että täällä se oli todella ystävällistä. Ei kuitenkaan millään tavalla imelää tai muutoin päällekäyvää, vain ja ainoastaan mukavaa ja kohteliasta.

Aurinko helli lounasruokailijaa
 Tämä päivä oli varsin loistava valinta tälle kohteelle, sillä lounas tarjoiltiin kattoterassilla. Tunnelma oli varsin rauhallinen. Meidän lisäksi paikalla oli vain kymmenkunta ihmistä. Naapuripöydässä istunut hollantilaispariskunta ei vaikuttanut laisinkaan siltä, että olisi meidän höpinöitä kuunnellut, mutta päätyi silti sattumalta kysymään, mistä me olemme kotoisin. Kun vastasimme he olivat varsin iloissaan, sillä olivat kuulemma arvanneet oikein. He siis olivat kuunnelleet meitä pidemmän aikaa. Suomen kieli herättää kyllä usein kiinnostuksen ja monesti ihmiset ovat varmoja siitä, että me puhumme ruotsia, vaikka suomen ja ruotsin kieli kovin samanlaiselta kuulostakaan. Tämä pariskunta taas oli hyvin vakuuttunut siitä, että suomen ja venäjän kielessä on paljon yhteistä. Keskustelu päättyi siihen, että he toivottivat meille mukavaa visiittiä. Aika hyvän lomafiiiksen tuolla kyllä saikin.

Maisemat olivat hyvin merelliset
Sen lisäksi, että ravintola sijaitsee varsin persoonallisessa rakennuksessa ovat myös maisemat aivan huikeat. Olisi tehnyt mieli jäädä tänne loppupäiväksi vain tuijottelemaan laivoja. Aurinkorasva oli tosin unohtunut kotiin, joten viisainta oli lähteä ajoissa pois.
IJ'lla on usein kova trafiikki

Varasimme vielä lopuksi ravintolasta pöydän ensi viikon lopulle illallisaikaan, koska ajattelimme, että eräs tänne saapuva äiti haluaa varmasti päästä tutustumaan tähän paikkaan myös.  Innolla odotan sitä, miltä paikka ja maisema näyttää iltahämärässä.

Poistuimme ravintolasta portaita pitkin, mikä tuntui suurinpiirtein samalta kuin vuoristorata-ajelu. Sen verran kova oli tuuli. Selvisimme kuitenkin ehdin nahoin alas asti. Ravintolan alapuolella näytti olevan jonkinlainen toimistotila. Aikalailla täydellinen sijainti.

Paluumatkalla päädyimme vielä Westergasfabriek-alueelle ja siellä Espressofabriek-kahvilaan. Olimme varsin mallikkaita mainoksen orjia, sillä kahvilan ulkopuolella luki, että porkkanakakku on tehnyt paluun. Ota kupillinen jäälattea sen kanssa. Kuvasta näkee, mitä tuli tilattua. Mutta eivätpä he niitä turhaan mainostaneet. Oli nimittäin paras jäälatte mitä olen kuunaan juonut. Yhtä aikaa raikas ja täyteläinen. Barista tunsi asiansa ja jätti juoman sekoittamisen meille, sillä espresso kuulemma muuttuu kitkeräksi, jos sen sekoittaa suoraan jäihin. Porkkanakakku oli juuri niin mehevää kuin sen kuuluukin. Joku nerokas ihminen oli vielä keksinyt, että porkkanakakusta tulee entistä parempaa, kun sen väliin lisää ekstrakerroksen tuota kuorrutusta. 

Näiden eväiden jälkeen on mitä parahin tunnelma aloittaa viikonloppu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti